N-o să ies în stradă

Am ieșit în stradă în ’89. Într-un decembrie cu ger fierbinte. Mișcarea din Valea Jiului a fost mai anemică, dar am fost în mijlocul ei.
Am ieșit în stradă neștiind că aveam de partea noastră o țară întreagă. Dinspre Timișoara veneau doar zvonuri, iar de mișcarea din Bucurști auzeam doar vag, la Europa liberă, printre fluierăturile bruiajului.
Am ieșit în stradă riscând. Enorm. Fuga lui Ceaușescu m-a găsit la interogatoriu. Era vinerea în care Diana, fiica mea, împlinea patru săptămâni.
Am riscat să n-o văd crescând, să-mi petrec viața după gratii, dar am făcut-o gândindu-mă la viitorul ei. Al generației ei.
Am ieșit în stradă într-un decembrie care ningea cu speranțe. Troienea cu speranțe.
Am ieșit în stradă și s-a năruit un sistem. Un mecanism monstruos cu o multitudine de rotițe.
Atunci am crezut că fericirea se naște în stradă. Am crezut cu toată tăria. Și ce-am obținut? Dreptul de-a ieși în stradă. Atât. Nu e puțin, dar nu asta așteptam. Și, oricum, cei ce se revoltă nu cer dreptul de-a o face.
Se iese în stradă fără riscuri, dar acest lucru se face, ca întotdeauna, din cauza nemulțumirilor. Și dacă există nemulțumiri care ne scot în stradă, ce-am obținut în 89? Nu e primul guvern care cade sub presiune. Și nici ultimul. Acum, însă, se simte un iz de anarhie. Și nu e bine.
Am ieșit în stradă când eram tânăr și mă credeam curajos și deștept. Dar nu eram. Doar naiv.
N-o să ies în stradă. S-a prăbuși un sistem sub presiunea străzii și românii nu o duc REALMENTE mai bine. Dovada? Sunt iarăși în stradă. De ce să ne amăgim deci că ceva se va schimba acum, prin mutarea câtorva pioni?
N-o să ies în stradă pentru că nu mai sunt naiv. Nici deștept. Doar mai înțelept, potrivit Bibliei: „Începutul înțelepciunii este frica de Domnul…” . Și ne mai spune Biblia să ne rugăm pentru ei. Pentru cei cu care vrem acum să dăm de pământ. Și lucrurile vor sta altfel.
N-o să ies în stradă. O să mă rog. Chiar dacă nu se roagă alături de mine cei care mai cred că vor rezolva lucrurile protestând.
N-o să ies în stradă.

Simion Felix Marțian
Vulcan, 4 noiembrie 2015

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s