Jocul de șah al morții

73009194_10206223209495881_2134572198919143424_o

Mijloacele de comunicare actuale și accesul la informație ne oferă o perspectivă uluitoare asupra lumii. Acest fapt accentuează impresia că harta politică a lumii este o imensă tablă de șah. La această impresie contribuie și documentele desecretizate privind unele decizii politice devenite istorie.

Nu sunt specialist în probleme de politică internațională, dar, de altfel, și cei care se declară așa tot chibiți rămân, pentru că acest joc se desfășoară peste capetele lor, fără a-l putea influența. Un joc de șah al orgoliilor, un joc periculos, un joc al morții.

Să urmărim o fază de joc: Trump mută și elimină de pe tablă un general iranian periculos. E rândul Iranului la mutare, și atacă cu rachete bazele militare din Irak. Sunt eliminate alte piese, și jocul continuă. Cine va câștiga? Dar, de fapt, cui folosește?

Privim desfășurarea jocului cu inima strânsă, dar nu cu pasiune ci cu îngrijorare. Pentru că nu sunt afectate doar piesele angrenate în joc. Adevărata dramă e a victimelor colaterale. A celor care nu au nicio tangență cu jocul și nici nu-l agreează.

Excesul de zel al iranienilor a dus la prăbușirea unui avion ucrainean de pasageri. A fost lovit de rachete rusești din dotarea armatei iraniene. Rachete care nu ar fi trebuit să fie acolo, potrivit sancțiunilor impuse Iranului, cum declara ambasadorul Ucrainei la ONU. Lucruri încâlcite, reguli ale jocului care ne scapă. Dacă mai există reguli.

Dar ce treabă aveau cu această încleștare ucigașă pasagerii din avionul doborât? Nicicuna, dar au murit. Da,176 de morți și tot atâtea drame. Familii care îi așteptau acasă. În avion au fost iranieni, canadieni, ucrainieni, suedezi, afgani, germani, britanici. Oricum, nu mai contează cetățenia din moment ce această tragedie ne determină să vorbim de ei la trecut.

Doi iranieni, un tânăr și o tânără stabiliți în Canada, s-au întors acasă pentru a se căsători. Au dorit să aibă alături familiile și prietenii. I-au avut. Au avut și statutul de familiști pentru o săptămână, pentru că au pornit înapoi spre Canada cu avionul…

Tragedii sfâșietoare și râuri de lacrimi. Dar jocul continuă, fără a ține seama de ele. Tratatele de pace sunt doar glume pentru pauza jocului. Doamne, ai milă de noi! Pentru că nu este pace decât la Tine.

Simion Felix Marțian
Neunkirchen, 17 ianuarie 2020

2 gânduri despre &8222;Jocul de șah al morții&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s